5 concurrenten voor de iPad, laat me niet lachen ...

In de krant 'De Tijd' stond dit weekend een artikel waarin 5 iPad concurrenten voorgesteld werden. De volgende toestellen werden summier beschreven: De 'EeePad' van Asus, de 'WindPad 100' van MSI, de Archos 9 WiFi, de Dell Streak en tot slot de LG UX10 (lees het artikel hier).



Een nieuw platform
Ik stond versteld van de kortzinnige vergelijking van deze toestellen met de Apple iPad. De Tijd maakt namelijk enkel een vergelijk tussen technisch vlak en de prijs van de toestellen. Ze hebben blijkbaar nog niet door dat de consument een iPad koopt omdat het een combinatie is van een uitgebalanceerde oplossing die perfect inspeelt op de huidige behoeften. Daarmee bedoel ik dat de consument niet alleen maar kijkt naar het aantal USB poorten, opslagcapaciteit, aanwezig cam, beeldschermafmetingen of andere snufjes. Journalisten denken blijkbaar nog steeds dat een iPad een vervanger zou zijn voor de (mini) laptops. Niks is minder waar. Een iPad is namelijk een totaal nieuw platform waar de doelgroep ligt bij de modale man of vrouw, die liever niks van IT wilt weten, geen OS zoals Windows wilt installeren, niet meer wakker wilt liggen over mogelijk virussen, of 101 instellingen voor zijn (al dan niet aangekochte) applicaties moet instellen vooraleer hij deze kan gebruiken.

One stop shopping
De consument wilt iets dat 'werkt', out of the box. En net dat maakt een iPad uniek. Een iPad is namelijk een uitgekiend technisch apparaat in combinatie met Apple's sublieme, speciaal voor mobiele apparaten ontwikkeld OS. Dat, samen met de AppStore, de iTunes Store en sinds kort ook de iBook Store levert een device op waar men 'U' tegen mag zeggen. One-stop-shopping noem ik het met een mooi woord :-) En net daar zit Apple mijlenver voorop op de concurrentie. Het zal nog maanden/jaren duren eer Asus, Dell of LG dit kan benaderen, laat staan evenaren.

Het beste bewijs van dit alles zie je aan de verkoopscijfers die nu al bekend zijn in de US. Meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht in amper 2 maand tijd, dat kan tellen. Binnenkort is de iPad ook in Belgiƫ & Nederland te verkrijgen... en ik ben er zeker van dat het ook hier zal stormlopen. Sommige resellers willen zelfs geen reservaties voor de iPad aanvaarden, want ze weten nu al dat hun eerste lading iPad's direct de deur zal uitvliegen.

Voor reacties of meer info: iPad.column@gmail.com